Coaching met inzet van het paard

Mediators Collectief

 

Hij (voor het gemak noemen we hem Jan) drukt op de bel, een beetje zenuwachtig. Coachen met behulp van het paard brrr best eng maar Jan heeft er wel goede verhalen over gehoord dus…… Ik doe open en zie ook dat hij een beetje zenuwachtig is. “Eerst maar een kopje koffie dan?” Aan tafel komen we al gauw in een prettig gesprek. “ Het loopt niet zo lekker op zijn werk” vertelt Jan. Hij ervaart een hoge werkdruk, veel mensen die een beroep op hem doen en hij proeft maar weinig waardering. “ach ik geloof wel dat ze mij waarderen maar ik voel dat niet zo en daar heb ik wel last van”. Okay voor Jan een paar mooie punten om samen met mijn paard en mij mee aan de slag te gaan. “Laten we maar eens naar de bak toe gaan” stel ik Jan voor. “eh ja, spannend maar okay”

Samen lopen we naar de bak waar mijn paard staat en zich al lekker in het zand heeft gerold. “hmm hij is wel groot” zegt Jan. “Durf je naar hem toe te lopen en kennis met hem te maken?” vraag ik. Ja dat durft Jan wel en hij stapt heel voorzichtig op mijn paard toe. Voordat hij bij mijn paard is, loopt het paard van hem weg en Jan blijft even stil staan. “Wat gaat er nu door je heen Jan?” Jan antwoordt:  “Hij loopt weg dus hij wil mij niet in zijn buurt hebben, denk ik”.  “Okay, ik weet dat dat niet de reden is waarom hij weg loopt maar belangrijker is; ervaar jij dat zo? En herken je dit ook in je dagelijkse leven?” Ja, dat herkent Jan wel in zijn dagelijks leven. Hij helpt zijn collega’s regelmatig met allerhand klusjes maar heeft nog steeds het gevoel dat hij er niet bij hoort. Op het moment dat Jan dat zegt, draait mijn paard zich om en loopt naar Jan toe en gaat naast hem staan. Een hele diepe zucht volgt ( van Jan en van mijn paard tegelijkertijd J) Vriendelijk snuffelt mijn paard aan de arm van Jan. Ik vraag nog wat meer aan Jan; over hoe het op het werk gaat, hoe hij er zelf in staat en Jan geeft uitgebreid antwoord. Ondertussen wordt het paard wat onrustig en begint tegen Jan aan te duwen op een vriendelijke doch dringende manier. “Hoe ervaar je dat” vraag ik aan Jan. “Ik begrijp het wel” zegt Jan. “het paard wil dat ik wat doe met mijn ideeën en gevoelens en het niet maar gewoon laat gebeuren”. Het paard stopt met duwen en kijkt Jan aan. “Wat zou je dan kunnen doen Jan” vraag ik. Ook daar praten Jan en ik wat over door, terwijl het paard met zijn gedrag ook Jan helpt om helder te krijgen wat Jan zou kunnen doen om zich prettiger te voelen op zijn werk. Aan het einde van de sessie heeft Jan een paar afspraken met zichzelf gemaakt. Eenvoudige kleine haalbare afspraken die hij wil gaan toepassen op het werk. Uit zichzelf loopt Jan nog één keer naar het paard toe (hoezo groot??) en bedankt hem voor zijn hulp. “Tot de volgende keer paard, dan vertel ik je wat me al gelukt is te doen!” . Coaching met behulp van het paard is een prachtige en krachtige manier van coachen en daar weet Jan nu alles van!

 

Naast algemene coaching is het ook mogelijk om een coachingstraject met inzet van een paard te volgen. Deze vorm van coaching is voor iedereen toegankelijk. Alles speelt zich af vanaf de grond.

Het traject begint met een ontmoeting met het paard. Hierbij  “spiegelt” het paard jou en geeft hij weer wat hij bij jou op dat moment ervaart.

Deze ontmoeting maakt,  naast hetgeen je misschien wel wist over jezelf, ook veel onbewuste gedachten en gevoelens bewust. Het paard communiceert zonder te praten. Hij vangt  op wat je op dat moment voor hem uitstraalt. Dit doet hij via neuronen in hart, ingewanden en hersenen en door het opvangen van energie.

Doordat het onbewuste bewust gaat worden, worden bepaalde zaken duidelijk voor je en leer je jezelf beter begrijpen. Het geeft je persoonlijk inzicht. Je kunt iets ineens plekje geven, je kunt er actief op reageren en mee leren omgaan en misschien wel veranderen.

Na het “stille” gesprek met het paard sluimert de kracht van deze ontmoeting en je gedachten hierover nog wel enkele dagen tot weken door. Het geeft rust, gedachten blijven door je hoofd gaan en  de antwoorden op de eerder ontstane vragen kunnen ineens door je hoofd schieten. Het wordt als zeer positief ervaren en helpt je op weg in je persoonlijke ontwikkeling.

De positieve emoties die bij deze ontmoeting vrij komen, maakt dat je je gaat ontspannen waardoor er hormonen vrij komen die zorgen voor positieve veranderingen in je hersenen en je lichaam.

Tijdens het gehele coaching-traject zal het paard regelmatig en op verschillende manieren worden ingezet.

Zweverig: nee dus zeker niet ! Onder ga het en geniet van de werking!

Je kunt bij ons een eenmalige sessie of een geheel traject volgen, individueel, in kleine groepjes of als team (evt. inclusief een verzorgde maaltijd).

Op dit moment wordt het veel toegepast bij;

 • persoonlijke ontwikkeling
 • team building; gezamenlijk in de bak met het paard om het dagdeel  af te sluiten met een lekkere lunch of barbecue
 • team spiegelen
  • Vragen als:
   • wil je, als persoon, verder binnen dit team?
   • Wil je als team iets nieuws starten?
   • Is het onrustig binnen het team?
  • kunnen in de bak gespiegeld worden.
 • re-integratie
 • burn-out
 • ruiter en paard (dit vindt meestal plaats met een eigen paard op eigen locatie om de samenwerking te verbeteren)

Bij mensen die in therapie zijn, zien we dat één ontmoeting met een paard  een mooie grote stap voorwaarts kan geven!

Heb je belangstelling of vragen, neem gerust contact met ons op!

Als je loslaat heb je beide handen vrij

coaching3

coaching5