Nieuwsbrief maart 2017

Mediators Collectief

 

Toch samen verder ?

Een leidinggevende (Marie)  is het helemaal zat. Haar collega Simone, met wie zij eerder altijd fijn kon samenwerken, doet de afgelopen maanden zo vervelend. Marie snapt er niets van. In het begin probeerde Marie op verschillende manieren er achter te komen wat er toch aan de hand was en was zij vriendelijk tegen Simone. Maar na een aantal maanden was haar geduld op. Simone moest gewoon luisteren en meewerken, punt uit! De hele werkvloer had er inmiddels last van, de sfeer was nog nooit zo slecht geweest. Marie stapt naar haar chef Theo toe en zegt hem dat ze niet meer wil samenwerken met Simone en dat hij voor haar maar een ander plekje binnen het bedrijf moet zoeken. Theo schrikt daarvan want hij wist niets van het feit dat de samenwerking tussen die beiden, die eerder zo goed was, nu zo slecht was geworden dat er geen enkele vorm van samenwerking meer mogelijk zou zijn. Hij vraagt Marie om verdere uitleg en merkt dat het veel meer is dan een oppervlakkige ruzie. Later die middag vraagt hij Simone om even bij hem langs te komen en hij vraagt haar wat er speelt tussen haar en Marie, omdat Marie aangegeven zou hebben dat de samenwerking niet meer fijn verloopt. Simone barst in huilen uit maar wil niet zeggen wat er aan de hand is. Theo is toch de chef en ja als ze het tegen hem zegt, wat gebeurt er dan? Theo belt met de arbodienst om te vragen wat hij hier nu mee aan moet. De arbodienst adviseert om een mediator in te schakelen om te onderzoeken of er op basis van vertrouwen met de mediator een goed gesprek kan plaatsvinden tussen Marie en Simone. Theo vindt dat een goed plan en schakelt een mediator in. Hij vertelt aan Marie en Simone dat hij een mediator heeft ingeschakeld en dat hij van beiden verwacht dat ze aan de mediation gaan meewerken.

De mediator neemt contact op met Marie. Marie vindt het een prima plan, ze is wel bekend met mediation en hoopt dat ze er op die manier er achter komt wat er speelt bij Simone. De afspraak voor een eerste één op één gesprek met de mediator wordt gepland. Als de mediator Simone belt verloopt het gesprek iets anders. Simone wil helemaal geen mediation, wat is dat eigenlijk mediation? Ze wil geen hulp en al zeker niet omdat het zou moeten van Theo. Het lukt de mediator toch een eerste één op één gesprek met Simone te plannen.

Het gesprek tussen de mediator en Marie; de mediator legt uit wat mediation inhoudt en benoemt nadrukkelijk de vertrouwelijkheid en de geheimhouding. De geheimhouding wordt nog weleens als lastig ervaren want ja, je wilt na een mediation soms graag even kletsen over die ander met een paar van je naaste collega’s want die zijn ook nieuwsgierig. En als partij zoek je bevestiging van je standpunten “ik heb toch gelijk toch? “ En dat is niet de bedoeling bij mediation. Want doelstelling is toch dat je in een veilige omgeving kunt zeggen wat je wilt zeggen, wat de ander moet weten over jou en jouw belangen zonder dat dat een algemeen goed gaat worden binnen een bedrijf. En dat geldt twee kanten op. Beide partijen binnen een mediation zijn er niet bij gebaat dat hetgeen ze aan elkaar zeggen, elkaar proberen duidelijk te maken, zich daardoor soms kwetsbaar op te stellen, om dat later via via weer terug te horen in vaak hele andere woorden en bedoelingen. Dat werkt averechts in de gezamenlijke zoektocht naar een oplossing. Marie begrijpt het na deze uitleg en steekt van wal. Simone en zij werken al 10 jaar samen en hebben een hechte band. Vorig jaar heeft Marie een nieuwe vriend gekregen en sindsdien gaat het slechter tussen haar en Simone. Volgens Marie is Simone gewoon jaloers. In het begin had Marie daar nog wel begrip voor maar nu moet het een keer over zijn.

In het gesprek met Simone hoort de mediator een heel ander verhaal. Dat 10 jaar samen werken, feitje, ja dat klopt. Maar volgens Simone is de samenwerking minder geworden door ……..

Wordt vervolgd in de volgende nieuwsbrief…….