Nieuwsbrief oktober 2016

Mediators Collectief

Echtscheiding en kinderen

Hans belt met een mediator Hij wil scheiden van zijn vrouw Marie en wil dat op een nette manier regelen. Een week later komen beiden bij de mediator op kantoor. Marie is verdrietig, zij wil eigenlijk helemaal niet scheiden, ook al weet ze wel dat er niets anders op zit. Hans praat er lustig op los en is opgelucht dat er nu iets gaat gebeuren. De mediator schenkt aandacht aan Hans maar ook aan het verdriet van Marie. Ze stelt haar vragen en geeft Marie daarin de ruimte zodat het allemaal langzaam een plekje kan krijgen. “Is deze scheiding nog terug te draaien?” “Nee dat denk ik niet” bevestigt Marie “het is duidelijk dat het voor ons beter is om uit elkaar te gaan, maar ik vind het zo vervelend voor onze kinderen!” Hans en Marie hebben samen drie kinderen. De oudste zit in groep 8 en aan het eind van het schooljaar is er altijd een voorstelling voor de ouders.

Samen met de mediator bespreken Hans en Marie alle zakelijke dingen die besproken en geregeld moeten worden, zoals het huis,(blijft Hans of Marie er wonen of gaat het huis verkocht worden), verdeling van het spaargeld, de auto, pensioen, etc. Alles komt uitgebreid aan bod en wordt vastgelegd. Maar ook het emotionele gedeelte wordt uitvoerig besproken en daarin nemen we je als lezer even mee. Want belangrijk is dat scheidende ouders stil staan bij en samen praten over:

Hoe gaan jullie het met elkaar afspreken als er een verjaardag is van één van de kinderen, waar en hoe vieren jullie dat? Of een feest op school? Zitten jullie dan als ouders bij elkaar of moet jullie kind van links naar rechts naar de  tribune kijken omdat jullie als ouders niet bij elkaar willen zitten? En naar wie moet jullie kind, trots op wat ze gedaan heeft,  dan als eerste toe lopen? Allemaal zaken die belangrijk zijn om te bespreken want de kinderen moeten hierin geholpen worden. Het moet hen niet moeilijker gemaakt worden dan nodig. Ook zij moeten leren leven en omgaan met de scheiding en willen niet de boodschapper zijn of luisteren naar de gemene dingen die hun ouders over elkaar zeggen of zich schuldig voelen als ze bij de één een leuk weekend hebben gehad. Wat de kinderen willen is : geen kant te moeten  kiezen, geen ruziënde ouders in hun bijzijn, geen slechte dingen horen over de ander en vooral ook de tijd krijgen en een luisterend oor vinden bij hun ouders om te wennen aan de nieuwe situatie. Dit zijn allemaal zaken die aan bod komen tijdens mediation. Belangrijk!  Zodat de kinderen uiteindelijk ook met de nieuwe situatie uit de voeten kunnen!

                   Villa Pinedo.nl , de plek voor kinderen van gescheiden ouders